Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obora LÁNY - 19. listopadu 2007

Společné lovecké akce jsem se zůčastnil s Akirem, mladou fenkou Aggou a kamarádem Josefem. Byli jsme pozváni z Lánské obory přes Klub chovatelů honičů, jako psovodi na dosud největší naháňku, jaká se kdy v hradní Lánské oboře konala. Počasí bylo skvělé a myslím, že celkově celá lovecká akce také.

Lovu se zůčastnilo 59 loveckých hostů, 32 psovodů se svými psi - převážně honiči a asi 10 zaměstnanců obory. Celou činnost řídili dva profesionální myslivci. Lovilo se pouze v jedné leči o úctyhodné výměře 300 hektarů. Doba lovu od 09,00 do 13,00 hodin. Povoleno bylo lovit zvěř černou - sele a lončák, holou zvěř sičí, dančí a muflonní. Uvedené druhy za příplatu dle ceníku pro hosty mohli hosté též lovit, stejně jako kňoury.

Každý psovod dostal mapu s vyznačením leče a "svým" přiděleným sektorem. V tom měl nejprve za pomoci svého psa vytlačit zvěř z oplocenek, které mají v Lánech vsuky pro zvěř a dále soustavně přidělený sektor se psem procházet a zvedat zalehlou zvěř. Podle závěrečného výřadu soudím, že se všichni - psi, vůdci i lovci zhostili svých úkolů výborně. Výsledkem byl výřad 166-ti ulovených kusů. Prasat bylo 122 a zbytek rovnoměrně ostatních lovených druhů zvěře. I trofejových - 5 kňourů, špičák sika, vařečkář daněk a dva muflonní berani. Jeden z toho medailový - 197 bodů CIC. Psi pracovali opravdu skvěle. Úspěšně zvládli i všechny dosledy, kdy lovečtí hosté nahlásili postřelení zvěře.

Závěrem bych chtěl za pozvání poděkovat. Především výcvikáři našeho Klubu honičů, panu Jiřímu Nejedlému. Rád se příště podobné akce i se svými psi zůčastním. Byl to krásný zážitek pro vůdce i psi. Pro mě osobně i nové poznání, že úspěšně lovit se dá i jinak, než klasickým nátlačkovým způsobem.

Ve fotogaleriích naleznete dokuntaci z této akce. Já jsem svůj aparát zapomněl, ale kamarád Josef ne a své snímky mi poskytl. Měl ho poprvé v "akci", tak prosím o omluvení kvality. I tak mu též moc děkuji.


Pavel Štangl, 28.11. 2007

 

Náhledy fotografií ze složky Obora LÁNY 19-11- 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář